Obnovljen oltarni prostor na Kamenitim vratima
11/08/2021
Akademska crkva sv. Katarine
03/12/2023
Obnovljen oltarni prostor na Kamenitim vratima
11/08/2021
Akademska crkva sv. Katarine
03/12/2023

Obnovljena župna crkva sv. Marka

27.11.2023., Zagreb - Zavrsena je obnova Crkve svetog Marka i agencija Pixsell je prva dobila priliku snimiti obnovljeni izgled. Za nedjelju je planiran blagoslov koji ce obaviti biskup Mijo Gorski.

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2023. godine, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Marka evanđelista na zagrebačkom Gornjem Gradu. Koncelebrirali su župnik preč. Vladimir Magić i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije, pročelnik Tiskovnog ureda i pastoralni pomoćnik vlč. Tomislav Hačko.

Na početku misnoga slavlja biskup Gorski prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše. Istaknuo je kako se miješaju tri osjećaja – radost jer “možemo blagosloviti cjelovito obnovljenu crkvu sv. Marka, crkvu koja ima posebno značenje za grad Zagreb, ali za cijelu Domovinu.” Dodao je kako je važno istaknuti zahvalnost Bogu koji je pratio obnovu ove crkve, ali i zahvalnost svima koji su sudjelovali i doprinijeli procesu obnova. Biskup je kazao kako “s nadom gledamo u budućnost i vjerujemo da će i druge naše crkve koje su oštećene u potresima (ukupno 102 župne crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji) barem konstruktivno obnovljene postati okupljališta vjernika.”

U homiliji biskup Gorski kazao je kako je lijepo nakon tri godine ponovno biti u crkvi sv. Marka. Istaknuo je kako započinjemo vrijeme došašća koje govori “o prolaznosti vremena, o krhkosti materijalnoga, o odgovornosti za darovani život, trenutak vremena ovdje na zemlji, za darovane prilike, ne u strahu nego u radosnoj nadi preobrazbe u kojoj kličemo Tvoj slavni dolazak iščekujemo.

Biskup je dodao kako došašće želi u nama “probuditi čežnju za budućim vijekom koja je oslabila zbog usmjerenosti isključivo na materijalno. Želi probuditi nadu koja je zaspala zbog velikih nevolja u pojedinih ljudi.”

“Božju riječ uvijek moramo primijeniti na svoje vrijeme i na svoju stvarnost”, poručio je biskup Gorski i nastavio: “Danas je vrijeme neke neodgovornosti u kojoj svi odbacujemo odgovornost, odnosno prebacujemo na drugoga i tako optužujemo druge – u obitelji, u društvu, u Crkvi.” Dodao je kako se s mrtve točke možemo pomaknuti “samo obnovljenom dobrom voljom, obnovljenom snagom koju nam Bog daje.”

“U središtu Isusove poruke stoji poziv na budnost, poziv na odgovornost”, naglasio je biskup i kazao kako nam je Gospodin povjerio našu kuću – naše tijelo, naš život, našu obitelj i Domovinu da ih učinimo dostojnim Njegova dolaska. “S pravom si moramo postaviti pitanje, svatko osobno, jesmo li opravdali to povjerenje koje nam je Bog dao?”

Na kraju homilije biskup Gorski naglasio je kako bdjeti znači prepoznati znakove vremena i odgovoriti na njih svojom vjerničkom zauzetošću. Zaključio je riječima: “U navici nema žara, nema zauzetosti, a susret s dragom osobom budi radost, zauzetost. Ako ne čekamo Isusa s tim žarom, naše čekanje je lažno i prepuštamo se protuhu vremena bez brige za ono što nam je Gospodin dao.”

Prije završnog blagoslova riječi zahvale uputio je župnik preč. Magić. “Uistinu, ovom službom hvale odgovorili smo svima koji su nas pitali godinama kada ćemo moći ovdje moliti i pjevati. Ovo je doista veliki dan ne samo za ovu Župu nego i za grad Zagreb i cijelu našu Domovinu. Ovo je župna crkva, ali je više od toga. Ona je simbol grada Zagreba i cijele Domovine, identitet našega grada i našega naroda.” Župnik je zahvalio svima koji su pomogli i sudjelovali u obnovi.

Misnom slavlju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Misu je pjesmom animirao Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci”.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije