Potvrda ili krizma

je sakrament u kojem krštenik prima puninu Duha Svetoga da bi svojom zrelom vjerom i životom svjedočio za Isusa Krista. Biti svjedok Isusa Krista znači javno se priznavati vjernikom, ići redovito na svete mise, redovito pristupati sakramentima (pomirenja i pričesti), redovito moliti, ljubiti i pomagati bližnje, čuvati se grijeha… Po sakramentu krizme postajemo punoljetni kršćani i punopravni članovi Crkve. Dobivamo sva prava i dužnosti odraslih vjernika.

Sakramentu svete potvrde redovito pristupaju učenici osmih razreda osnovnih škola. Tijekom održavanja župnih kateheza, koje se odvijaju izvan rasporeda redovitog školskog vjeronauka, pripremaju se za primanje sakramenta svete potvrde.


POTREBNI DOKUMENTI:

Potvrda o primljenim sakramentima

Ako je sakrament prve pričesti kandidat za svetu potvrdu primio izvan naše župe, potvrda se može zatražiti u župi gdje je navedni sakrament primljen. Potvrda se može predati u vrijeme održavanja župne kateheze.


Posvjedočenje

je dokument kojeg traži izabrani/a kum/a. Dokument se podiže u župi mjesta prebivališta kuma/e. Kumovi trebaju biti osobe s navršenih 16 godina, krštene, krizmane, i ako su braku – crkveno vjenčane, te da žive u skladu s Božjim zapovijedima i naukom Crkve.

Sakrament potvrde.pdf