Obnovljen oltarni prostor na Kamenitim vratima

Sveta misa na Kamenitim vratima 15. 8. 2021.
09/08/2021
Obnovljena župna crkva sv. Marka
03/12/2023
Sveta misa na Kamenitim vratima 15. 8. 2021.
09/08/2021
Obnovljena župna crkva sv. Marka
03/12/2023

Obnovljen oltarni prostor na Kamenitim vratima

Potresi 22. ožujka i 29. prosinca 2020.
U oba potresa Bog je pokazao i nebrojene znakove svoje blizine. Jedan od tih znakova bilo je međusobno svjedočanstvo ljubavi koje se očitovalo kroz konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć nastradalima. Ono što će također za grad Zagreb ostati kao znak Božje blizine svakako je i činjenica da su u oba potresa prostor i oltar Majke Božje od Kamenitih vrata ostali potpuno neoštećeni. Time je Gospodin pokazao da nije napustio svoga stada, već da se za Njega i dalje brine, a Majka Božja zagovara.

Obnova i uređenje oltarnog prostora na Kamenitim vratima
Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku 2021. Grad Zagreb (investitor) pristupio je redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja.
U tom razdoblju, kako u svom izvješću piše Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde te je učinjena profilacija na zidovima niše. Prilikom radova zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja te su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.
Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značaja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro.