Proslavljeni sv. Fabijan i Sebastijan

Godišnji blagoslov obitelji u njihovim domovima
29/12/2020
Tijekom korizme pobožnost Križnog puta
20/02/2021
Godišnji blagoslov obitelji u njihovim domovima
29/12/2020
Tijekom korizme pobožnost Križnog puta
20/02/2021

U srijedu, 20. siječnja 2021., na blagdan svetog Fabijana, pape i mučenika, i svetog Sebastijana, mučenika, u istoimenoj kapeli uz župnu crkvu sv. Marka ev. na Gornjem gradu, slavljena je večernja Misa koju je predvodio preč. Vladimir Magić, župnik i rektor akademske crkve sv. Katarine.

Polazeći od misnih čitanja preč. Magić naglasio je činjenicu kako se još i dan danas progone kršćani diljem svijeta. Iako se čovjek boji za svoj život, poučen evanđeoskom riječi, treba se uvijek više bojati onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. „Zlo će pred čovjeka postavljati razne izazove i napasti, no čovjek vjernik na sve to odgovara jasnim stavom svjestan svoga kršćanskog identiteta i poslanja, a jasan primjer za takvo svjedočanstvo pronalazimo u sv. Fabijanu i Sebastijanu“, rekao je u svojoj homiliji preč. Magić.  

Potkraj XV. stoljeća crkvi sv. Marka ev. sa sjeverne strane prigrađena je zavjetna kapela sv. Fabijana i Sebastijana, koje mnogi stari povijesni izvori nazivaju zaštitnicima grada Zagreba. Sveti Fabijan zaštitnik je kovača, ljevača i lončara, a sv. Sebastijan se časti kao zaštitnik od kuge i drugih zaraznih bolesti.

Budući da je župna crkva sv. Marka teško nastradala u potresu 22. ožujka i 29. prosinca 2020., u ovoj kapeli se redovito odvijaju sva liturgijska slavlja.

Željno iščekujući obnovu i povratak u župnu crkvu sv. Marka, još jednom pozivamo sve ljude dobre volje, osobito stanovnike grada Zagreba da nam se svaki dan u 12 sati pridruže u molitvi Gospi na Kamenitim vratima kako bi Majka Božja od Kamenitih vrata svojim zagovorom spriječila širenje pandmije Covid-19 te štitila grad Zagreb i Hrvatsku od potresa i svakog drugog zla.